Aký je rozpočet na priemernú svadbu?

Stojíte na začiatku kolotoča svadobných príprav a radi by ste sa zorientovali v cenách? Spočítali sme pre Vás bežné výdavky na tradičnú slovenskú svadbu, rozpočet a ceny sa líšia od regiónu.

Rozpočet je robený pre 60 ľudí so svadobnou hostinou v miestnej reštauráci v Trenčíne:

Prenájom sály s obsluhou a výzdobou:     400,00 €

Svadobné obrúčky:     400,00 €

Zapožičanie svadobných a popolnočných šiat nevesta:     700,00 €

Zakúpenie svadobného obleku pre ženícha s doplnkami:     450,00 €

Kúpa svadobných topánok nevesty a ostatné doplnky:     200,00 €

Svadobná kytica s pierkom pre ženícha a ďakovné kytice svadobných mám:     170,00 €

Profesionálny kameraman:     350,00 €

Profesionálny fotograf:     400,00 €

DJ:     350,00 €

Živá kapela:      170,00 €

Preprava hostí a pohostenia:     80,00 €

Výzdoba auta mladomanželov a obradnej miestnosti:     100,00 €

Svadobné pierka pre 30 osôb:     24,00 €

Svadobné tlačoviny – svadobné oznámenia a pozvánky s obálkami:     150,00 €

Svadobné poháre:     26,00 €

Svadobné menu dodané reštauráciou

(prípitok, predjedlo, polievka, hlavné jedlo, káva, švédske stoly a popolnočná kapustnica):      1 950,00 €

Občerstvenie na stoloch vo vlastnej réžii (ovocie a slané pohostenie – pagáčiky, tyčinky, oriešky):      120,00 €

Nealkoholické a alkoholické nápoje vo vlastnej réžii:      250,00 €

Svadobná torta a svadobné koláče (vrátane výslužiek a výslužkových škatúľ):   550,00 €

Služby kaderníka a kozmetičky:      70,00 €

SPOLU:          6 910 €

Svadobný obrad

Ku všetkým poplatkom za svadbu je potrebné ešte pripočítať poplatok za sobáš. Úplne základný poplatok za sobáš je 16,50 €. Mesto si však účtuje príplatky za sobáš mimo určenej doby a taktiež za sobáš mimo úradne určeného miesta. Za sobáš mimo úradne určenej miestnosti, ktorá by mala byť vhodná na výkon slávnostného aktu (zvyčajne ide o zámok, hrad, reštauráciu, či hotel) si často priplatíte nemalú čiastku. Obce si tento poplatok môžu upravovať individuálne a účtujú ho ako náhradu za zvýšené náklady spojené so sobášom.

kaderník na svadbu

Svadobná hostina

Cena je veľmi individuálna. Samozrejme záleží na počte hostí a cenou za jednu osobu, ktorú si účtuje daná reštaurácia. Priemerne je to 30 €. Ak budeme počítať aj s priemerným počtom 60 hostí, cena za svadobnú hostinu na zhruba 1 800 eur.

Svadobná kytica a obrúčky

Pekná svadobná kytica je neoddeliteľnou súčasťou nevesty a môže stáť 50 až 200 eur. Ušetriť môžete ak máte dobrú a šikovnú kamarátku kvetinárku. V takomto prípade zaplatíte len za materiál, z ktorého bude kytica vyrobená.

Svadobné obrúčky sú už trochu drahšia záležitosť. V priemere je cena za obe obrúčky zhruba 500 eur. Cena sa však odvíja od použitého materiálu, prípadne drahých kameňov.

Svadobná výzdoba

Alkohol

Do nášho rozpočtu nemôžeme počítať náklady na alkohol. Cena sa odvíja od jeho spotreby a môže byť veľmi individuálna. Ak sa svadobčania rozbehnú, tak cena môže byť aj okolo 500 €, zvyčajne to býva menej.

Hudba, fotograf  a video.

Nepodceňujte výber hudby. Každý máme totiž iný vkus a je dobré, aby o Vašej predstave vedel Váš svadobný Dj.  Ten správny, ktorý ma už nejednu svadbu odohranú, dokáže výberom piesní urobiť neopakovateľnú zábavu. Kapela alebo Dj vás môžu vyjsť zhruba na 400 €.

Dnešná technika a zariadenia dávajú priestor šikovnosti a tak neraz úlohu kameramana a fotografa zvládne aj jeden človek. Dobrý fotograf, ktorý vám fotky aj pekne upraví, prípadne spraví album vás môže vyjsť na zhruba 400 až 500 eur.

Auto a výzdoba

Cena za zapožičanie luxusného auta, limuzíny alebo kočiara je cca 200 €. Možno Vám v tomto vypomôže dobrý známy, ktorý Vám svoje nové auto určite ochotne zapožičia.

svadobné auto

Ušetriť je možné aj pri svadobnej výzdobe. Stačí si ju pomocou známych pripraviť vo vlastnej réžii.  Profesionálny dekoratéri, ktorí vám urobia výzdobu vás totiž môžu vyjsť na 500 až 700 eur.

Svadobné oznámenia

Základné svadobné tlačoviny zahŕňajú oznámenia, pozvánky k svadobnému stolu a obálky k oznámeniam. V ponuke tlačiarní nájdete taktiež veľmi populárne menovky, menu a etikety na fľaše. Za základný set zaplatíte cca 150 eur.

Nezabudnite ani na ubytovanie pre hostí. Pokiaľ máte mladých kamarátov, môžu prespať aj v stane. V prípade, že hľadáte hotely, doporučujeme sa pozrieť na web Megaubytovanie.sk.

Svadba rozhodne nie je lacná záležitosť, rozpočet na ňu môže neraz zaťažiť celú rodinu. Sú určite možnosti, kde sa dá celkom pekne ušetriť, všetko však záleží od Vašich predstáv a kompromisov. Sú určite priatelia, ktorí Vám radi podajú pomocnú ruku.

Hovoria o nás

Nezávislé recenzie

Hodnotenie 5/5
Komunikácia je veľmi dobra a ochotná. Aj Vám poradia, ak si nie ste istý. Rýchle dodanie.
16. 04. 2024
Hodnotenie 5/5
Dobrý deň, konfigurácia oznámenia na stránke Pamas bola jednoduchá a sú krásne. Sme veľmi spokojní. Vrelo odporúčam. Ďakujem. ***
20. 04. 2024
Platobné možnosti
Možnosti dopravy