Svadobné prípravy a komunikácia

Komunikácia tvorí podstatnú časť každého nášho dňa. V práci, v súkromí, v obchode, v dopravnom prostriedku, na úrade, pri prechádzke v parku alebo posedení na kávičke s kamarátkou. Práve preto je efektívna komunikácia dôležitá pri príprave, plánovaní a realizácii aj takého projektu, akým je vaša svadba. Veľkolepá, dlho očakávaná, neopakovateľná, jednoducho vaša.

Už si viem predstaviť, ako sa zatvári mama, keď jej poviem, že nechceme starejšieho. Čo asi povie nastávajúca svokra, že si to chceme celé naplánovať a zrealizovať sami. Ako sa zatvári rodina, keď im povieme, že nechceme na svadbe deti? A ja proste chcem svadbu v záhrade alebo v stodole. Kde zoženieme niekoho, kto nám urobí catering v záhrade? Čo myslíš, bude tá živá kapela vyhovovať aj vašej početnej rodine?

Aj tieto otázky si môžu snúbenci klásť v čase, keď sa začínajú prípravy na svadbu. Všetko je o komunikácii. Vďaka efektívnej komunikácii a šikovným komunikačným nástrojom si môžete ľahko pomôcť a urobiť zo svadobných príprav príjemné a pohodové obdobie, ktoré vaše rodiny viac spojí. Nakoniec si osvojíte oveľa viac rolu koordinátora ako realizátora a svoj deň si skutočne vychutnáte hodinu po hodine.

Otvorenosť na prvom mieste
Otvorene povedzte vaše predstavy o plánovanej svadbe najbližšej rodine a v dostatočnom predstihu. Porozprávajte im o všetkom, čo si prajete, aby bolo počas vašej svadby a tiež to, o čom na svadbe neuvažujete. Za nedeľný rozhovor s rodičmi z obidvoch strán, či posedenie pri kávičke s kamarátkami alebo pri vínku so známymi nič nedáte. Naopak získate niekoľko rád navyše, keďže skúseností z navštívených svadieb budú mať za plný kôš.

svadba a pripravy
Aktívne počúvajte a veľa sa dozviete
Svadba sa robí predovšetkým pre rodinu. Celý ten svadobný ansámbel vytvorí tú pravú atmosféru celého dňa. Nechajte, aby vám vaši rodičia, kamaráti a ďalší najbližší povedali ich predstavy, nápady a podnety. Aj napriek tomu, že ide o vašu svadbu, v konečnom dôsledku sa tam stretnú obidve rodiny (niekedy v mnohopočetnom zastúpení, z rôznych regiónov) a ich zvyky alebo tradície sa môžu líšiť. Vyhnete sa tak neskorým vysvetľovaniam, prečo to takto nebolo alebo sklamaniam – my sme čakali, že to bude takto.

Pozorne počúvajte a snažte sa pochopiť, prečo hovoria to, čo hovoria, aké sú ich predstavy, aké tradície očakávajú a čo je pre nich dôležité, aby na vašej svadbe bolo. Nejedna mama sa chce pochváliť vlastnoručne robenými koláčmi, lebo v ich rodine sa to tak po dlhé roky robilo. Nejeden svokor chce, aby sa na svadbe podávala jeho vychýrená domáca pálenka. Nejedna svokra chce, aby bola vykrúcanka v ich kroji.

Spíšte si všetky požiadavky a podnety a nechajte si čas na premyslenie a zváženie všetkých možností. Nehodnoťte a neodsudzujte ich názory hneď po vypočutí. Časom prídete na to, že ten nápad s hostinou v kultúrnom dome nebol predsa až taký zlý a že váš nápad bez starejšieho pri počte 50 ľudí asi nebude výhra najmä, ak nemáte v rodine človeka, ktorý spojí a zorganizuje všetkých hostí. Dajte si čas a premýšľajte nad nápadmi. Nenadarmo sa hovorí – viac hláv, viac kapusty.

Keď je potrebné, vysvetľujte donekonečna
Využite svoje schopnosti empatie a vcíťte sa trochu do ich role. Ak sa vaše požiadavky líšia od predstáv vašich rodičov, zapojte všetky vysvetľovacie bunky a trpezlivo viackrát vysvetľujte. Pokojne použite stratégiu gramoplatne – stále opakujte vašu predstavu a neohýbajte ju ani doprava, ani doľava. Buďte dôslední, ak ide o naozaj podstatné veci a hlavné body vašej svadby. Na maličkostiach a malichernostiach vaša svadba a ani atmosféra počas jej príprav predsa nestojí, tam je priestor na naplnenie očakávaní vašich príbuzných.

Zapojte rodinu aj priateľov

Ja poznám dobrého kameramana, ja viem o skvelých cukrárkach, ja viem, kde robia nádherné kytice. Zbierajte podnety a tento zoznam oceníte, keď už príde na riadne plánovanie, objednávanie, zariaďovanie a napĺňanie rozpočtu. Dobré a osvedčené kontakty sú nadovšetko a vaši príbuzní ich určite majú, len ich treba povzbudiť a podporiť, aby sa stali súčasťou vášho projektu.
Uzatvárajte malé dohody a vždy si odpovedzte na 6 základných otázok – Čo? Kto? Kedy a do kedy? Ako? S kým? Kde? Napríklad, ak sa práve rozhodujete nad svadobnou tortou: Čo? – svadobná torta; Kto? – nevesta; kedy a do kedy? – prvé stretnutie cca mesiac pred svadbou, deň svadby; Ako? – dohodneme stretnutie s cukrárkou a spolu prejdeme možnosti, predstavy, rozpočet; S kým? – s hlavnou družičkou; Kde? – adresa cukrárky, adresa miesta svadby. Posúvajte sa krok za krokom a až keď budete mať uzavretý 1 celý krok, presuňte s k ďalšiemu. Skákaním z témy na tému a opätovné vracanie sa späť, predlžuje čas príprav a rozhovorov.

Zapojte rodinu a priateľov a dajte im možnosť, cítiť sa spolutvorcami vášho dňa. Čo je ešte lepšie, vám sa vytvorí priestor pre iné, podstatné veci, ktoré budete riešiť podľa vašich predstáv. Zbavte sa vnútorného pocitu, že musíte byť pri všetkom, čo sa počas svadobného dňa udeje.

Najkrajšie svadobné oznámenia vám urobíme my
Zodpovednosť za svadobné oznámenia a všetky svadobné tlačoviny môžete pokojne zveriť do rúk nám, v PAMAS-e. Radi vám pomôžeme a prepojíme Vaše predstavy s našimi 25-ročnými skúsenosťami.

Stačí, keď si pozriete náš online editor alebo nám napíšete: pamas@pamas.sk. Spoločne všetko doladíme do jednotného celku.

svadobné oznámenie

Najkrajší deň pre vás

Vaša svadba je váš deň. Nevesta a ženích sú v centre pozornosti a určite chcete byť očarujúci, šarmantní, vysmiati, v dobrej nálade a plní energie do neskorého rána.
Komunikujte už od prvého dňa príprav, vytvorte si podporný tím svojich blízkych, prenechajte zodpovednosť na nich a vy si predstavte, že ste koordinátorom a manažérom veľkého projektu.
A ešte niečo. Veci sa jednoducho dejú. Ani ten najlepšie naplánovaný projekt nevyjde na prvý šup. Počas realizácie sa upravuje, dotvára a vylepšuje. Tak ako váš svadobný deň.
Podstatné je, aby krásnou a neopakovateľnou bola vaša svadba hlavne pre vás.

svadobné prípravy

Hovoria o nás

Nezávislé recenzie

Hodnotenie 5/5
Komunikácia je veľmi dobra a ochotná. Aj Vám poradia, ak si nie ste istý. Rýchle dodanie.
16. 04. 2024
Hodnotenie 5/5
Dobrý deň, konfigurácia oznámenia na stránke Pamas bola jednoduchá a sú krásne. Sme veľmi spokojní. Vrelo odporúčam. Ďakujem. ***
20. 04. 2024
Platobné možnosti
Možnosti dopravy