Tradičná slovenská svadba krok po kroku.

V živote prežívame niekoľko dôležitých okamihov, na ktoré sa nezabúda a svadba je rozhodne jedným z nich. Kým pár rokov dozadu

V živote prežívame niekoľko dôležitých okamihov, na ktoré sa nezabúda a svadba je rozhodne jedným z nich. Kým pár rokov dozadu sa mnoho snúbencov chcelo odlíšiť a volilo netradičnú, modernú svadbu, dnes sa čoraz viac párov vracia k tradíciám. Tradičná svadba má svoje neopakovateľné čaro vďaka krásnym zvykom, ktorých máme na Slovensku hneď niekoľko.

Svadba bola odjakživa veľmi významnou udalosťou a predchádzala jej dôkladná príprava. Na dedinách sa vždy prípravy začínali zabíjačkou, piekli sa domáce koláče… Keďže sa svadby odohrávali v domácom prostredí, robili sa poriadky na dvoroch a upratovali sa domy. Novomanželom sa chystali nové periny, čomu predchádzalo drápanie peria. Na samotných prípravách sa podielalo veľké množstvo ľudí a aj samotné svadby boli pomerne veľké, čo sa počtu hostí týka. Boli obdobia v roku, kedy sa svadby považovali za nevhodné, či boli priam zakázané (pôst a advent). Svadba sa konala len v určitom čase (napr. v období fašiangov alebo na jeseň.) Svadby sa nekonali v stredy a ani v piatky. Za nevhodný čas sa považoval aj mesiac máj. V máji sa totiž podľa pohanskej tradície slávil sviatok mŕtvych. Ľudia mali strach a rešpekt usporiadať svadbu v tento čas.

Tradície a zvyky boli často odlišné podľa kraja. Prípravy sa robili niekoľko mesiacov dopredu a samotná svadba trvala aj niekoľko dní. Tvorilo ju množstvo zvykov a obradov. Špecifické boli aj odevy, obradové jedlá, predmety a samozrejme folklór podľa danej oblasti.

tradičná svadba

Voľakedy prináležalo mládenecovi a jeho vyvolenej počas svadobného dňa okrem sobáša mnoho povinností. Dnes to majú snúbenci o čosi jednoduchšie, aj keď pribudli starosti spojené s prípravou vizuálnej stránky. Všetko sa však dá zvládnuť, ak začnete s prípravami v predstihu. A ak by aj niečo nevyšlo na 100% netrápte sa a zažente stres. Svadbu si užívajte s každým okamihom, ktorý príde. Ak budete vy v kľude, bude Vaša svadba nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých zúčastnených.

Nezúfajte, ak sa momentálne strácate v tom, čo všetko k tradičnej svadbe patrí. Tu je schéma, ako by to malo krok po kroku vyzerať.

 

  1. požiadanie rodičov o súhlas
  2. zásnuby
  3. ohlášky (Od roku 1965, podľa II. Vatikánskeho koncilu sa už ohlášky nevyžadujú.)
  4. pozvanie hostí
  5. rozlúčka so slobodou
  6. príchod ženícha pre budúcu nevestu a odobierka od rodičov
  7. cesta na sobáš
  8. sobáš
  9. privítanie novomanželov a rozbíjanie taniera
  10. prenesenie cez prah
  11. usadenie hostí
  12. začiatok svadobnej hostiny – príhovory, prípitok
  13. tanec a zábava ( Zábava sa začína tancom mladomanželov. Po ňom nasleduje tanec s rodičmi a až potom sa pridajú ostatní pozvaní.)
  14. naplánovaný program ( fotenie, súťaže, sťahovanie podväzku, hádzanie kytice a iné aktivity), prelínaný tanečnou zábavou
  15. delenie svadobnej torty či svadobného koláča medzi všetkých svadobčanov
  16. čepčenie o polnoci
  17. prezlečenie novomanželov do pohodlnejších šiat a zábava pokračuje do rána

A samozrejme dobrá rada na záver. Vždy si nechajte poradiť, či pomôcť človekom, ktorý je v danej oblasti profíkom. Veľmi dôležitú úlohu na tradičnej svadbe zohráva tzv. starejší. Ide o muža zvyčajne oblečeného v kroji, ktorý pozná tradície, posúva program a svojim vtipom urobí z Vašej svadby neopakovateľnú veselicu.

Hovoria o nás

Nezávislé recenzie

Hodnotenie 5/5
Skvele spracovana pozvanka, velmi rychle dorucenie, bezproblemova komunikacia. Velmi pekne dakujem !!!
16. 04. 2024
Hodnotenie 5/5
Komunikácia je veľmi dobra a ochotná. Aj Vám poradia, ak si nie ste istý. Rýchle dodanie.
16. 04. 2024
Platobné možnosti
Možnosti dopravy